banner26

“Hoşça kal Elsie”

Güncel 27.01.2021, 19:29
139
“Hoşça kal Elsie”
banner32

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın özel kalem müdürlüğü görevini yürüten Uğur Karagözlü, önceki gün hayatını kaybeden Elsie Slonim'e veda mektubu yazdı: "Bazı insanlar vardır onları hayatınızda sadece bir kez görmüş olsanız bile silinmez izler bırakır sizde…"

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın özel kalem müdürlüğü görevini yürüten Uğur Karagözlü, önceki gün hayatını kaybeden Elsie Slonim’e veda mektubu yazdı. “Bazı insanlar vardır onları hayatınızda sadece bir kez görmüş olsanız bile silinmez izler bırakır sizde” diyen Karagözlü, “Ben Elsie’yi hayatımda bir kez gördüm. Geçen sene kutlanan 102. doğum günü partisinde ve o gündür, bugündür benimle yaşıyor. Yaşamaya da devam edecek” dedi.

Uğur Karagözlü’nün Hoşça kal Elsie başlıklı duygusal paylaşımı şu şekilde:

“Bazı insanlar vardır onları hayatınızda sadece bir kez görmüş olsanız bile silinmez izler bırakır sizde.

Ben Elsie’yi hayatımda bir kez gördüm. Geçen sene kutlanan 102. doğumgünü partisinde ve o gündür, bugündür benimle yaşıyor. Yaşamaya da devam edecek.
102. doğumgününü kutlamış olması değildi nedeni bunun. Daha nice insan kutladı 100 Plus doğum gününü. Hiç birini de hatırlamıyorum.

Olağanüstü hayat hikayesiydi miydi belki? Herhalde. Oydu nedenlerden biri. O kesin.

Olağanüstü bir hikayesi var Elsie’nin.

İki Dünya Savaşı görmüş bir kadındı. Varlıklı bir Yahudi ailenin kızı.

İkinci Dünya Savaşından önce bir gemi ile canını Amerika’ya atmıştı. Bu gemide de bir aşk yaşamıştı. Ona evlilik teklif ederken bir dünya haritasını açıp “Benimle evlen ve benimle burada yaşa” diyerek haritada Kıbrıs’ın yerini gösteren bir aşk.

Bu aşk da Limasol’un , yani doğduğum toprakların efsane narenciye bahçesi Fasur’un kurucusu Yahudi bir bey.

İkna olmuş ve gelmişti buralara.

Bugün sabaha kadar da burada yaşadı.

Bunca yıllık yaşamında defalarca maddi zorluk da yaşadı, ihtişam da.

Gün geldi Lefkoşa’da bir ev yapmaya karar verdiler ve en uygun yerin Lefkoşa golf sahasının yanı olacağına karar verdiler. Oralar hep yeşil kalacak düşüncesi ile ama bu kadar da yeşil kalacağını herhalde rüyalarında görseler hayra yormazlardı. Günün birinde savaş çıkacağını ve bu bölgenin Lefkoşa’yı bölen sınırın tam üstünde, sivil halka kapalı askeri bir bölge olacağını falan herhalde kimse düşünmemişti. Ama oldu işte. 1974’de bu evlerinin mahzenine saklandılar. Kapıya askerler geldiğinde “hersey bitti” dediler ama kapıya gelen Türk askerlerden biri eşine “Siz bana Fasur çiftliğinde çok büyük bir iyilikte bulunmuştunuz” deyince kurtulduklarını anlarlar.

Bununla da kalmaz bu hikaye ve bu askeri bölgenin ortasında yaşayan tek sivil çift olarak yaşamlarına devam ederler. Diğer birçok taşınmazlarını kaybetmiş olmalarına rağmen.

Arada trajediler yaşanmaya devam da eder.

İki çocuğunu kaybeder önce , 3-5 sene önce de kocasını.

Özellikle bu noktadan sonra devleşir Elsie benim gözümde ve kalbimde.

Elsie hayat sevincini asla kaybetmez.

Anılarında anlattığı bir hikaye vardı.

Limasol’a ilk yerleştiği günlerde İngiliz Üslerinin oradaki bir at çiftliğinden aldıkları atlar ile denizde yüzmelerinin hikayesi. Çok iyi hatırlıyorum ben o at çiftliğini. Dolayısı ile tam nerede denizde o atlarla yüzdüklerini de tahmin edebiliyorum . Tahmin edebildiğim için de gözümde canlandırabiliyorum.

Çok gıpta etmiştim ona bu hikayeyi okuyunca çünkü mutluluğun bu gibi şeylerde ve hayat sevincinde saklı olduğuna inanıyorum.

asla kaybetmedi Elsie o hayat sevincini. Doya doya yaşadı.

o sınırdaki askeri bölgenin ortasındaki zamanında New York’dan getirdiği harika mobilyalarla bezenmiş harika evinde düzenlenen 102. doğumgünü partisinde.

“Sen kimsin?” diye sormuştu gözleri parlayarak beni görünce.

Anlatmaya çalışmış ama “kısa kes be adam”dercesine “Sonunda beni buldun demek?” demiş ve kahkahalarla gülmüştük.

Ondan sonra da hiç görmedim onu ama hep takip ettim.

3-5 ay önce yokuş aşağı gitmeye başladı sağlığı.

Kimse onu hasta haliyle görmesin , öyle hatırlamasın diye ciddi bir sınırlama getirdi kimlerin onu ziyaret edebileceğine.

Bir hafta kadar önce hayatta olan bir torunu New York’dan çıktı geldi. 2-3 gün kaldı ve hasta bir çocuğu olduğu için erkenden ayrıldı.

Elsie de bugün bizlere veda etti.

Ölümü metanetle, gururu ile karşılayabilmek için hayatı doya doya yaşadıktan sonra.

Bütün gündür çıkarılan “Mahşer günü geldi” yaygaralarının etkisi ile de olacak herhalde, bütün gündür onu düşünüyorum.”

banner36
Yorumlar (0)
banner6