banner26

"Üretici, sütü 16.5 TL’ye satıyor, halk 36.5 TL’ye içiyor"

banner47

Güncel 24.01.2024, 16:14
165
"Üretici, sütü 16.5 TL’ye satıyor, halk 36.5 TL’ye içiyor"
banner52
banner32

Süt Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetereisi, üreticinin elinden alınan sütün fiyatı ile tüketicinin sofrasına ulaşan sütün fiyatı arasında iki mislinden fazla fark olduğuna işaret etti

Hayvancılar Birliği ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi süte yapılan zammın perde gerisini anlattı.

Çetereisi, sütün üreticiden kaça alınıp tüketiciye kaça satıldığının sorgulanması gerektiğine işaret ederek, ülkede şu an yaklaşık 400 ton civarında çiğ inek sütü olduğunu söyledi. Çiğ sütün, son yapılan 2 TL’lik zamla üreticinin elinden litresi 16.50 TL’den alındığını kaydeden Çetereisi, “Üretilen 400 ton çiğ sütün 200 tona denk gelen yüzde 50’sini 16.50 TL’den alıyorlar. Geriye kalan 200 ton çiğ süt ise ‘borsa’ adı altında üreticinin elinden litresi 15.30 TL’den alınıyor.”

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE EZİLİYOR
Üreticinin elinden alınan sütün fiyatı ile tüketicinin sofrasına ulaşan sütün fiyatı arasında iki mislinden fazla fark olduğuna işaret eden Çetereisi, “Cevaplanması gereken soru: Üreticiden 16.50’ye alınan süt nasıl oluyor da vatandaşın masasına 36.50 TL’den ulaşıyor? olmalı” dedi. Çetereisi, her zaman hedefe üreticinin konulduğunu kaydederken, tüm girdi maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığı dönemde, kimsenin üreticinin halini sormadığını anlattı. Üreticiye gerçek anlamda sadece 50 kuruş zam yapıldığını ancak halkın sofrasına ulaşan süt ve süt ürünlerine %30 ile %50 arasında zam yapıldığını kaydeden Çetereisi, ezilen tarafın sadece üretici ve tüketici olduğunu ifade etti.

Dövizin Türk Lirası karşısında patlaması ile ülke ekonomisinin darmadağın olduğunu belirten Çetereisi, bir yıldan bu yana küçük baş canlı hayvan fiyatlarına zam yapılmadığını hatırlattı. Çetereisi, üreticinin elinden %40 ile %60 bandında alınan canlı hayvanın maliyetleri bahane edilerek, halkın artık çok zor ulaştığı ete fahiş zam yaptıklarını söyledi. Üreticinin her zam sonrası hedef gösterildiğini kaydeden Cetereisi, “Halk üreticiyi değil, doyumsuz olan diğer kişileri sorgulamalı.” (gıynık)

Yorumlar (0)
banner6