banner26

Arıklı: Ya zam yapacağız ya da spot piyasadan akaryakıt alacağız

Gündem 22.09.2021, 12:14
58
Arıklı: Ya zam yapacağız ya da spot piyasadan akaryakıt alacağız
banner32

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, KIB-TEK akaryakıt taşıma ihalesi ile ilgili mahkemeye başvuracağını ifade etti, KIB-TEK’in mevcut borçlarından arınması için de iki yolun olduğuna işaret ederek; “Ya zam ya da doğrudan spot piyasadan akaryakıt temini” dedi.

“Bugün avukatıma talimat verdim, bu belgeyle ilgili dava açacağım. Bütün sorumluluk Merkezi İhale Komisyonu’nda (MİK) olmak kaydıyla, KIB-TEK bloke artırımını yapacaktır” ifadelerini kullanan Arıklı, ihale sürecinde yapılan algı operasyonlarına da tepki gösterdi.

“NUMUNELER TEMİZ ÇIKTI, ÖZÜR DİLEYEN YOK; ONLARA DA DAVA AÇILACAK”

Akaryakıtın zehirli olduğu, makineleri bozduğu hatta Lübnan’da kabul edilmeyen akaryakıt olduğu gibi ifadelerin basında yer alması ile ilgili de konuşan Arıklı, “Numuneler temiz çıktı, buna rağmen hala daha utanmadan bu değil de öncekiler kötüydü diye açıklama yapıyorlar. Bu kişiler hakkında da dava açacağım” dedi.

1 TL’LİK TAZMİNAT DAVASI...

Açılacak davanın 1 TL’lik tazminat davası olduğunu belirten Arıklı, “İyi niyetle çalışan kişiler bu kadar kolay harcanmamalı... Temiz raporu geldiğinde kimse özür dilemedi; ben birçok hata yaptım, böyle anlarda da özrümü diledim” ifadelerini kullandı.

“KIB-TEK’İN 400 MİLYON TL CİVARINDA BORCU VAR”

Murakıp raporuna göre Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) 2019-2020 yılı içerisinde 282 milyon TL zarar ettirildiğini aktaran Arıklı, KIB-TEK’in mevcut borcunun 400 milyon TL civarında olduğunu söyledi.

“YA ZAM YA DA DOĞRUDAN SPOT PİYASADAN AKARYAKIT TEMİNİ”

KIB-TEK’in mevcut borcundan kurtulması için iki yolun bulunduğunu belirten Bakan Arıklı, “Ya büyük zam yapılacak ya da kuruma doğrudan spot piyasadan akaryakıt temini için bir şans verilecek” dedi.

Geçtiğimiz ay KIB-TEK’in tahsilat oranının yüzde 96 olduğunu ve bu oranın da 140 milyon TL civarında bir rakama tekabül ettiğini aktaran Arıklı, Akaryakıt bedeli olarak ödenen rakamın ise 150 milyon TL olduğunu söyledi.

“BAKANLAR KURULUNDA HERKES BENİMLE HEMFİKİR”

Yaşanan durum ile ilgili herkesin farkında olduğunu belirten Arıklı, Bakanlar Kurulunda da bu konunun gündeme geldiğini ve toplantıda herkesin kendisiyle ‘hemfikir olduğunu’ aktardı.

Tek engelin MİK kanununda yapılması gereken değişiklik olduğuna dikkat çeken Arıklı, birçok kesimden üyenin dahil olacağı ‘Satın Alma Komitesi’nin kurulması gerektiğini ve sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
banner6