banner26

Salgın uyarısı

Sağlık 07.09.2022, 18:34
533
Salgın uyarısı
banner32

Türkiye'de insanlara bulaşabilen kene kaynaklı yeni bir bakteri görüldü.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin yaptıkları araştırma bilim dergisinde yayımlandı.

Araştırmaya ilişkin açıklama yapan Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Orkun, 2 bine yakın kenede yüzlerce patojen (hastalık oluşturan mikrop) taradıklarını ve 32 farklı kene kaynaklı patojenin varlığını belirlediklerini söyledi.

Orkun, "Bu ciddi derecede önemli bir rakam ve bunların hiçbiri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü değil. Tespit edilen patojenlerden 10'unun insanı enfekte edebildiği ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi de şu an patojen olarak Avrupa'da yeni ortaya çıkan ve Avrupa'nın en önemli vektörü olan Ixodes Ricinus kene türünün naklettiği 'Neoehrlichia Mikurensis' adı altındaki bir bakteri" dedi.

"İSTANBUL'DA BASKIN BİR TÜR"

Bu türün Türkiye'de varlığının yeni tespit edildiğini belirten Orkun, "Bu tür, Avrupa'da insanlarda patojenik olan zoonotik hastalıkların en önemli vektörü olarak kabul edilir ve Avrupa'nın üzerinde en çok çalıştığı kene türüdür. Bizim ülkemizde özellikle Anadolu'nun kuzeyi, Trakya ve İstanbul'da baskın bir tür" diye konuştu.

Söz konusu bakterinin, insanlarda kan damarlarının iltihaplanması ve tıkanmasıyla ile seyreden birtakım bozukluklara yol açabildiğine işaret eden Orkun, "Eskiden özellikle bağışıklık sistemi zayıf veya baskılanmış, dalağı alınmış, lösemi, lenfoma ve MS gibi hastalığı olan insanlarda patojenik olduğu sanılıyordu. Ancak son yıllarda Avrupa'daki vakalara baktığımızda, bağışıklık sistemi gayet yerinde, sağlıklı insanlarda da patojeniteye sebep olabildiği hatta özellikle birtakım ilaçlarla immün sistemi baskılanmış hastalarda ise ölüme varabilecek sonuçlara neden olduğu bildiriliyor." 

KENTSEL BÖLGELERDE DE VAR

Bakteriyi taşıyan Ixodes Ricinus kene türünün yüksek neme ihtiyaç duyduğuna işaret eden Orkun, "Bu türü sadece kırsal kesimlerde değil özellikle içerisinde orman ihtiva eden il içi yapılarda yani kentsel bölgelerde de görüyoruz" dedi.

Yorumlar (0)
banner6