banner26

Ekmekler küflenmesin! Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

yemek 20.03.2022, 16:57
81
Ekmekler küflenmesin! Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?
banner32

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir? Sorusunun cevabını arayan herkes buraya! Ekmek tüketimi konusunda lider ülkelerden biri olduğumuzu biliyor muydunuz? Tabii ekmek israfında da. Türkiye'de her gün 10 milyon ekmeğin çöpe gittiği verilerle ortaya konmuş durumda. Peki bu durumun sebebi ne? Tüketebileceğimizden fazla ekmek almanın ekmeklerin bayatlamasına ve hatta küflenmesine yol açması. Peki ekmekler küflenmesin diye neler yapabiliriz? Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir? Cevaplar Lokmacığınızda...

Ekmek tüketiminin ve israfının had safhada olduğu ülkemizde ekmek israfını engellemeye dair yapılabilecek onlarca şey var olsa da herkesin en kolay yoldan ekmek israfıyla savaşabileceği o metot ihtiyacımız kadar ekmek almaktan geçiyor.

Küflenmiş ekmekler, bayat ekmekler gibi tariflerde de değerlendirilmiyor ve bu sebeple direkt çöpe gidiyor. İşte bu israfı engellemek adına hepimizin öğrenmesi gereken öncelikli durum şu: Ekmeğin küflenmemesi için ne yapmak gerekir? Hadi ekmek israfı ile mücadeleye!

Ekmeği alırken tazeliğini kontrol edin!

Fırının yolunu tutmuşken kimse evine bayat ekmek alıp dönmüyordur elbet lakin biz yine de uyaralım. Ekmeklerin tazeliği o kadar önemli ki bayatlamış ekmeklerin küflenme hızı sizleri şaşırtabilir...

Ekmeği dondurun!

Fazla ekmek aldınız ve ekmeklerin bayatlayıp, küflenmesini istemiyorsunuz. Yapacağınız şey çok basit. Ekmeği dondurmak. Lakin bir somun ekmeği olduğu gibi dondurmak çözünme ve dilimlenme aşamasında size büyük zorluklar yaratacağından ekmeğinizi dilimleyerek dondurmak yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri.

Ekmeği serin ve kuru bir yerde saklayın!

Küfün nemli ortamları ne denli sevdiğini bilmeyen var mı? Sanıyoruz ki hayır. Ekmeğin küflenmesini engellemek adına yapabileceğiniz en basit şeylerden biri bir ekmeklik edinmek. Ekmekliğin içinde muhafaza edeceğiniz ekmeklerinizin bayatlama ve küflenme süresinin epey uzadığına şahit olacaksınız.

Buzdolabına ekmek koymayın!

Ekmeği dondurucuda dondurmanın küflenmesini engellemek açısından ne denli önemli olduğunu söyledik. Peki ya buzdolabında ekmek saklamak? İşte katiyen yapılmaması gereken şeylerden biri. Ekmeği buzdolabında saklarsanız buzdolabının ısı aralığı ekmeklerinizin bayatlamasına sebebiyet verir.

Kendi ekmeğinizi kendiniz yapın!

Evde kendi ekmeğinizi kendiniz yapmayı hiç denediniz mi? Sanıyoruz ki bu soruya birçoğumuzun cevabı hayır. Gündelik telaşlar için de bunlar pek mümkün olmasa da kendi ekmeğinizi kendinizin yapması demek çok daha uzun ömürlü ekmekler demek. Özellikle de tariflerinize ekleyeceğiniz ekşi maya sonrası küflenmiş ekmekleri tamamen unutun.

Çıtır kabuklu ekmekleri seçin!

Şunu da söylememiz gerekir ki çıtır kabuklu ekmekler çok daha geç bayatlar ve dolayısıyla çok daha geç küflenir. Tam da bu sebeple ekmek alırken çıtır ve kalın kabuklu ekmekler seçmek de fayda var.

Ekmeğin yanında tuz ve karbonat bekletin!

Ekmeklerinizi muhafaza ettiğiniz yerin yanına tuz ve karbonat koymak yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri. Ekmeklerin yanına birer kap içerisinde koyacağınız tuz ve karbonat raf ömrünü oldukça uzatacak.

Yorumlar (0)
banner6