banner26

Damar yolu bulunamayan seri katilin idamı iptal edildi

Dünya 29.02.2024, 13:42
62
Damar yolu bulunamayan seri katilin idamı iptal edildi
banner32

ABD'nin Idaho eyaletinde idam cezasına çarptırılan seri katil Thomas Eugene Creech'in infazı, sağlık ekibinin zehirli iğneyi uygulayabilecekleri bir damar bulamaması üzerine durduruldu.

73 yaşındaki Creech, infaz odasına götürüldükten sonra bir süre sonra infazın iptal edildiği duyuruldu. 1974 yılında hapse atılan Creech, üç eyalette beş cinayetten hüküm giymişti. Creech'in birkaç cinayeti daha işlemiş olabileceği de şüpheler arasındaydı.

İnfaz Müdürü Josh Tewalt, düzenlediği basın toplantısında, üç sağlık ekibinin 8 kez damar yolu bulmayı denediğini, ancak başaramadıklarını açıkladı. Kollarda, bacaklarda, ellerde ve ayaklarda yapılan denemelerin ardından yaşanan başarısızlık nedeniyle infaz durduruldu.

Idaho Ceza İnfaz Kurumu, Creech'in ölüm emrinin süresinin dolacağını ve sonraki adımları değerlendirdiklerini söyledi.

Creech'in avukatları ise derhal ABD Bölge Mahkemesi'ne yeni yürütmeyi durdurma talebinde bulunarak 'kötü bir şekilde beceriksizce gerçekleştirilen infaz girişiminin' bakanlığın 'insancıl ve anayasaya uygun bir infaz gerçekleştirme konusundaki yetersizliğini' kanıtladığını söyledi.

Idaho Federal Savunma Hizmetleri tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "Eğitimi konusunda mülazahalar olan kişiler infaz için görevlendirildiğinde işte böyle olur" denildi.

Ceza İnfaz Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre infaz ekibi tamamen gönüllülerden oluştuğu belirtilirken ilgili kişilerin serum takmak ve ilacı uygulamakla görevli olanlar tıp eğitimi aldıkları ifade edildi.

Creech'in destekçileri ise onun çok değişmiş bir adam olduğunu söyleyerek cezasının şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapse çevrilmesi için mahkemeye baskı yaptılar.

Bu olay, idam cezasının uygulanmasıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. İdam karşıtları, bu olayın idam cezasının ne kadar insanlık dışı ve barbarca bir uygulama olduğunu gösterdiğini savunurken, idam yanlıları ise infazın ertelenmesinin mağdurların aileleri için bir adaletsizlik olduğunu söylüyorlar.

Yorumlar (0)
banner6