banner26

Mona Lisa tablosuna pastalı saldırı

Dünya 30.05.2022, 16:25
308
Mona Lisa tablosuna pastalı saldırı
banner32

Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen ve dünyanın en çok korunan eserleri arasında kabul edilen Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa tablosu pastalı saldırıya uğradı

Fransa’nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen ve dünyanın en popüler sanat eserleri arasında yer alan Leonardo da Vinci’nin başyapıtı Mona Lisa tablosuna pastalı saldırı düzenlendi.

Koyu siyah bir peruk takan ve ruj süren kişinin, bir ressam ve çevre aktivisti olduğu, protesto amacıyla değerli tabloyu pastaya buladığı anlaşıldı.

Tekerlekli sandalyeden fırlayarak tabloya pasta atan peruklu erkek bir saldırgan, iklim sorunlarına dikkat çekmek için bu eylemi yaptığını söyledi.

Saldırgan, güvenlik görevlileri tarafından götürülürken, “Dünya’yı düşünün. İnsanlar Dünya’yı yok etme sürecindeler! Sanatçılar Dünya’yı düşünür, bu nedenle ben bunu yaptım. Gezegeni düşünün” diye bağırdığı görüldü.

Müzenin güvenliğinden sorumlu olanlar adamı hızla oradan çıkarırken, diğer ziyaretçilerin o anları kaydettiği görüldü.

1503 ve 1519 yılları arasında Leonardo da Vinci tarafından yapılan tablo, önünde bulunan güvenlik camı nedeniyle saldırıdan zarar görmedi.

Yetkililer, kurşun geçirmez bir ekranla korunan paha biçilemez eserin pastalı saldırıdan zarar görmediğini açıkladı.

Ziyaretçilerin pek çoğu, koruyucu cama bulanmış pasta lekeleriyle kısmen gizlenen Mona Lisa'nın fotoğraflarını çekmeye devam etti.

Müzenin en güvenlikli ve ‘ulaşılmaz’, her yanı her zaman turistlerle dolu olan bir odasında bulunan tabloya yapılan saldırı gündem oldu. Sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda Louvre güvenlik görevlilerinin saldırganı binadan çıkarmak ve camı temizlemek için harekete geçtiği görüldü.

Tarih boyunca Mona Lisa tablosu çeşitli saldırılarla karşılaştı. 1950’lerde bir adam tabloya sülfürik asit attı ve bu tabloda yıpranmaya yol açtı. Daha sonra Bolivyalı bir öğrenci ona bir taşla vurdu. 1974’de Japon bir kadın, tabloya kırmızı boya sıkarken, 2009 yazında bir Rus turist ona bir fincan çay attı.

ÇALINDIKTAN SONRA ÜNLENDİ

Leonardo da Vinci, 1503’te yaptığı tabloda, kumaş ve ipek tüccarı Francesco del Giocondo'nun karısı olan İtalyan soylusu Lisa Gherardini'yi tasvir ediyor. Tablo, 1797’den beri Louvre’da sergileniyor.

Resim, 1911'de bir müze çalışanı tarafından Louvre'dan çalındıktan ve ardından kurtarıldıktan sonra ün kazandı.

Rönesans ressamının dünyaca ünlü başyapıtını her yıl yaklaşık 6 milyon kişi ziyaret ediyor.

Yorumlar (0)
banner6