banner26

Tren istasyonunda katliam

Dünya 08.04.2022, 18:26
327
Tren istasyonunda katliam
banner32

Rus ordusunun Ukrayna'da bir tren istasyonunu vurduğu ve roket saldırısında 50 kişinin öldüğü belirtildi. Rusya ise saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasını reddetti
24 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle başlayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, bugün Ukrayna’nın doğusunda dünyayı ayağa kaldıran bir saldırı meydana geldi…
Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Kramatorsk’ta tren istasyonunda sivillerin hedef alındığını ve iki füze ile saldırıldığını duyurdu. Donetsk bölge valisi Pavlo Kirilenko, saldırı sırasında binlerce kişinin tren istasyonunda olduğunu söyleyerek “Rus faşistler nereyi hedef aldıklarını gayet iyi biliyorlardı. Panik yaratmak ve mümkün olduğunca çok sivili öldürmek istediler” dedi.
Kirilenko, daha sonra yaptığı açıklamada Rus ordusunun saldırıda misket bombası kullandığını öne sürdü. Kirilenko’nun açıklamalarını aktaran İngiliz haber ajansı Reuters ise bu iddiayı teyit edemediğini belirtti.
Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Artem Dekhtyarenko, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonuna Rus güçlerce düzenlenen füze saldırısında tahliye bekleyen 5'i çocuk 50 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Gonçarenko, saldırıda yaralananların çoğunun durumunun ağır olduğunu, bazılarının kol ve bacaklarını kaybettiğini açıkladı.
Gonçarenko, hastanelerin yaralıları tedavi için yetişemediğini, yaklaşık 40 doktorun yaralıları ameliyat ettiğini aktararak, saldırı anında istasyonda yaklaşık 4 bin sivilin bulunduğunu söyledi.
RUS GÜÇLERCE "TOÇKA-U" FÜZESİYLE VURULDUĞU BİLDİRİLMİŞTİ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Kramatorsk istasyonunun Rus güçlerce "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı. Zelenski, tren istasyonundaki saldırının ardından "Rusya sınır tanımayan bir kötülüktür" dedi.
RUSYA İNKAR ETTİ: TREN İSTASYONUNA FÜZE SALDIRISI AÇIKLAMALARI PROVOKASYON
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna Rus güçlerince füzeli saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaların "yanlış" ve "provokasyon" olduğunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna yönetiminin konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığı belirtildi.
Açıklamada, “Rusya tarafından 8 Nisan'da Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna gerçekleştirdiği iddia edilen ‘füze saldırısı’ ile ilgili tüm açıklamalar bir provokasyondur ve kesinlikle doğru değildir. 8 Nisan'da Rus silahlı kuvvetlerinin Kramatorsk şehrinde herhangi ateş etme görevi yoktu ve planlanmamıştı” ifadeleri kullandı.
Parçaları Kramatorsk tren istasyonunun yakınında bulunan ve görgü tanıklarınca görüntüleri yayınlanan Toçka-U taktik füzelerinin yalnızca Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldığı aktarılan açıklamada, "14 Mart'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı 19. Füze Tugayı, Donetsk şehir merkezine benzer bir şekilde Toçka-U füzesiyle saldırmış, olay yerinde sivillerden 17 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı" denildi.
PESKOV: KRAMATORSK'A ATILAN FÜZEYİ RUS ORDUSU KULLANMIYOR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'da Kramatorsk tren garına fırlatılan füzeyi Rus ordusunun kullanmadığını söyledi.
Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Kramatorsk şehrindeki tren garına yapılan füze saldırısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığının, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Toçka-U füzesini kullanmadığı ile ilgili açıklamanın dikkate alınması gerektiğini belirten Peskov, "Silahlı kuvvetlerimiz bu tür bir füze kullanmıyor ve Kramatorsk'ta bugün için herhangi bir muharebe görevi yoktu, planlanmamıştı. Bu açıklamadan hareket edilmelidir" diye konuştu.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına ilişkin, "operasyonun öngörülebilir bir gelecekte tamamlayıp tamamlamayacağına" ilişkin soruya Peskov, "Öngörülebilir gelecekten bahsediyoruz. Operasyon devam ediyor, hedeflere ulaşılıyor, hem operasyonun ilerlemesi açısından Rusya Silahlı Kuvvetleri düzeyinde hem de Ukrayna ile görüşme sürecinde olan müzakereciler aracılığıyla önemli çalışmalar yürütülüyor" karşılığını verdi.
"SALDIRIYI UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ YAPTI"
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde Kramatorsk tren garına düzenlenen füze saldırısının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nce yapıldığını öne sürdü.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, parçaları Kramatorsk tren garı civarına düşen Toçka-U füzesinin sadece Ukrayna Silahı Kuvvetlerince kullanıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Güncellenen verilere göre, Kramatorsk tren garına yapılan saldırı, şehrin 45 kilometre güneybatısında Dobropolye yerleşim birimi civarından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin füze birliğince gerçekleştirildi" ifadesi kullanıldı.
Rusya'yı suçlamak için sosyal medya hesaplarında yayılan fotoğrafların şubat ayında Müttefik Kararlılığı-2022 Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatına ait olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu görüntülerdekilerin Rus füzeleri olmadığı kaydedildi.
RUS ORDUSU LUHANSK'TA İTİLDİ
Diğer taraftan, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Luhansk bölgesinde Rus güçlerin Ukrayna ordusunun karşı saldırısı ile birkaç kilometre geriye atıldığını, Çernigiv bölgesinde ise Gremyaç köyünün kurtarıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Luhansk'ta askerlerimiz başarılı karşı saldırı gerçekleştirdi ve düşman güçleri birkaç kilometre geriye atıldı. Çernigiv bölgesinde ise Gremyaç köyü Rus işgalcilerden kurtarıldı." bilgileri yer aldı.
Açıklamada, ayrıca Ukrayna özel kuvvetlerinin Rus güçlerinden kullanılabilir durumda birkaç hava savunma sistemini ele geçirdiği de bildirildi.
 

Yorumlar (0)
banner6