banner26

Rogers:'Sağlıkta İstihdam Halk Sağlığına Yapılmalıdır'

İdari kamu ve sağlık işleri komitesi başkanı Jale Refik Rogers Bakanlık bütcesinin meclisde görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığının görevi koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini birbütünlük içinde planlamak ve halka sunmaktadır dedi.  Bu güne dek ülkemizde Sağlık alanında çeşitli sebeplerlerden dolayı daha çok sağlığın tedavi edici boyutu üzerinde çalışılmıştır.

Genel 18.12.2018, 17:57 18.12.2018, 17:57
44
Rogers:'Sağlıkta İstihdam Halk Sağlığına Yapılmalıdır'
banner32


İdari kamu ve sağlık işleri komitesi başkanı Jale Refik Rogers Bakanlık bütcesinin meclisde görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığının görevi koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini birbütünlük içinde planlamak ve halka sunmaktadır dedi.  Bu güne dek ülkemizde Sağlık alanında çeşitli sebeplerlerden dolayı daha çok sağlığın tedavi edici boyutu üzerinde çalışılmıştır.  Koruyucu ve rehabilite edici sağlık hizmetleri göz ardı edildiğinin altını çizdi.





Rogers Sağlık Bakanlığı’nın bu hükümet döneminde koruyucu sağlık hizmetlerine önem verdiğini görmek mutlulukvericidir dedi.





  Sağlık merkezlerinin güçlendirilmesi,





Koruyucu sağlık hizmetleri biriminin oluşturulması,





bütçede gezici kanser tarama tırı için bir kaynak talebi olması ve





 halk sağlığını yakından ilgilendiren yasaların meclisegönderilmiş olması olumlu adımlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 





Rogersne yazık ki SağlıkBakanlığı’nda koruyucu ve önleyici sağlık politikaları üzerinde çalışan birimi olan Temel sağlık dairesi hem bu görevleri yerine getirmek için teknik kadro olarak yetersizdir, hem de kadrosu desteklenecek olsa da teşkilat yasası, 1989da yapıldığından, güncelliğini uzun yıllar önce kaybetmiştir.





İdari işler kamu ve sağlık komitesinde bu hükümet döneminde halk sağlığını ilgilendiren iki önemli yasa geçirildi.  Birisi kanserin bildiriminin zorunlu hale gelmesi ile ilgili yasa, diğeri ise bulaşıcı hastalıklarlamücadele ile ilgili yasadır dedi. 





Rogers dün kanser vakalarının sık görüldüğü Yayla köyünde 12 yaşında bir çocuğumuzu kanser hastalığına kaybettik.  Ben ona Allahtan rahmet,yaslı ailesine sabırlar dilerim. 





 Kanserin bildirimi zorunlu hale gelmesiyle ülkemizde bir kanser haritası çıkarılabilecek, kanseri önlemepolitikaları bu haritaya dayanarak geliştirilebileceğinin altını çizdi. 





Kanser bildirim yasasında  öngörülen ama yasa içerisine yazılmamış belli kadrolar vardır.  Bu kadroların Sağlık Bakanlığının Yataklı tedavi ve Temel Sağlık Dairesi teşkilat yasaları güncellendiğinde oluşturulması öngörülmektedir. Bu kadrolar teşkilat şemasında varolmasa da, Kanser kayıt biriminde örneğin, şu anda iki eleman halihazırda çalışmaktadır.  Birisi görevlendirme ile oraya gelen bir hemşire, diğeri ise bir kanser derneği tarafından ödenen bir çalışandır.  Halk sağlığını çok yakından ilgilendiren Böyle önemli bir konuda Sağlık Bakanlığı’nın çalışanları için dernekten destek alması hiç yoktan iyidir tabi ki ama bu kişilerin devlet tarafından istihdam edilmesi çalışmanın devamlılığı olması açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde kanser haritası çıkarılacaksa halk sağlığı uzmanlarına, epidemiyologlara, biyoistatistik uzmanlarına ihtiyaç vardır dedi.





Rogers yaptığı konuşmada halk sağlığı açısından  geçirdiğimiz önemli bir diğer yasa da Bulaşıcı hastalıklar yasadır.  Bulaşıcı hastalıklar yasasının öngördüğü ulusal odak noktası, bulaşıcı hastalıklar konusunda ulusal ve uluslararası verileri toplamak, epidemik ve pandemik olayları araştırmak ve Bakanlık, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ülkeler ile iletişim içinde olarak, uluslararası alarm gerektiren olayların bildirimi ve uluslararası bildirimlerin alınabilmesinden sorumludur. BU birimde epidemiyoloji eğitimi almış sorumlu kişi ve birlikte çalışacağı eğitimli bir ekip olması öngörülmektedir.Temel sağlık dairesi bu bağlamda da bilir kişiler ile desteklenmek durumunda olduğunu söyledi.





 Temel sağlık Dairesinin kadrosunun teknik kişiler ile güçlendirilmesi koruyucu sağlık politikalarının geliştirilmesinde büyük önem teşkil edeceğini söleyen Rogers.  Epidemiyoloji ve biyostatistik alanında bilir kişilerin temel sağlığın kadrosuna alınması elzemdir dedi.  Bu hükümet döneminde Özel Üniversiteler ile istatistik  çalışmaları konusunda protokol oluşturulması olumlu olsa da, Bakanlığın kadrosunda sürekliliği olan kişilerin alınması büyük önem teşkil etmektedir.  Biliyoruz ki taşıma su ile değirmen dönmüyor, şartlar değişebileceğini söyledi.





2018 yılında hekim istihdamı bağlamında Bakanlık yol kat etmiştir. Sağlık bakanlığının 2019 yılında yapacağı istihdamlarda öncelik olarak temel sağlık dairesinin yapılandırılmasına, yani halk sağlığı uzmanlarının, epidemiyologların,biyoistatistk uzmanlarının istihdamına ağırlık verilmesi önemlidir. SağlıkBakanlığı İstatistiklerinin artık hastanelere, sağlık merkezlerine başvuranhasta sayısından öteye gitmesi gerekmektedir. Kayıt altına alma, Haritalandırma, uzun soluklu politika oluşturma çalışmalarına başlanmalıdır. Mecliste onaylanan bu iki yasa ile de buçalışmaların zemini oluşturulmuştur.





Rogers SağlıkBakanlığının görevi koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini bir bütünlük içinde planlamak ve halka sunmaktadır dedik. Ama Bakanlığın teşkilat yasasını incelediğimizde, çağdaş seviyede sağlık hizmet verebilmesi için teşkilat yapısının yeterli olmadığını görebiliriz dedi. 





Yataklı tedavi kurumlarının teşkilat yasası üzerinde de uzun yıllardır çalışılmaktadır.Yine bu günlerde bu yasa üzerinde değişiklikler üzerinde çalışılırken, 2 noktayadikkat çekmek istiyorum. 





Öncelikle yataklı tedavi kurumları dairesi ve temel sağlık hizmetleri dairesi teşkilat yasaları yenilenmeden önce Sağlık bakanlığı reorganizasyonu yapılmalı ve bu merkez teşkilatı oluşturulduktan sonra bakanlığın ilgili dairelerinin yapılandırılması oluşturulması gerektiğini belirtti.





Teşkilat yasaları yapılırken geçmişte yasalar yapılırken yapıldığı gibi mevcut çalışankişiler üzerinden kadrolar oluştrulması yerine sağlıkta iş gücü bilimsel verilere dayanarak planlanmalıdır. Sayın bakanın bu konuda üstüne düşeni yapacağından şüphem yoktur.  Kaç hastane var, kaç sağlık merkezi var, bu hastaneler ve merkezler kaç kişilik bir nüfusa hizmet veriyor gibi bilgiler ışığında teşkilat yasaları hazırlanmalıdır .  Ancak o zaman çağdaş ve kaliteli sağlık hizmeti verecek bir kapasiteye ulaşılabileceğini kaydetti.









Son olarak  iki noktaya daha değinmek istediğini belirten Rogers,  Sağlık Bakanlığı bünyesinde genetik tanı laboratuvarı 2010 yılından beridir aktif hizmet vermektedir.  Moleküler tetkikler kanserden bulaşıcıhastalıklara birçok alanda hem teşhis hem tedavi açısından büyük önem teşkiletmektedir.  Tıp ilerledikçe moleküler genetiğin rolu her geçen gün daha önemli hale gelmektedir.  Teşkilat yasaları hazırlanırken bu laboratuvarın da teşkilat yapısının geliştirilmesi, alt birimlere ayrılması ve kadrolarının artırılması önemlidir.  Bu laboratuvarın çalıştığı parametrelerin ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmasıiçin gerekli destek verilmelidir.





Diğer önemli konu ise bağımsız bir adlı tıp kurumunun oluşturulmasıdır. Bu kurumun ilk adımı olan adli tıp birimi Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuştur.  BU olumlu bir adımdır.  Bu birim bazı adli olayların aydınlatılmasında şüphesiz önemli olacaktır. Ama ülkemizde hala birçok criminal vakanın çözümü için emareler Türkiye adli tıp kurumuna gönderilmektedir ve gönderilmeye devam edecektir.  Ülkemizde bu alanda eğitim almış birçok genç var iken adli bilimcilerin, adli genetikçilerin ve adlı tıp uzmanlarının koordineli şekilde çalışacağı bağımsız bir adlı tıp kurumu kurulması önemlidir ve bir öncelik olmalıdır.  Böylece birçok adli olay çok daha kısa sürede aydınlanabilecek, adalet yerini çok daha erken bulabileceğini belirti.


Yorumlar (0)
banner6