banner26

Anayasa Mahkemesi, yerel seçimin ertelenmesini aykırı buldu

Güncel 07.09.2022, 11:15
67
Anayasa Mahkemesi, yerel seçimin ertelenmesini aykırı buldu
banner32

Anayasa Mahkemesi, CTP’nin yargıya taşıdığı yerel seçim tarihinin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’na ilişkin kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, Yerel Seçimlerin ertelenmesine iliskin yasayı Anayasaya aykırı bulup iptal etti.

Solyalı: "Mahkeme, 'kaosun çözümü, Anayasa Mahkemesi'nde değildir' dedi" 

Kararın ardından basına açıklamalarda bulunan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, değişiklik yasasının tümünün iptal edildiğine dikkat çekti.

Yasanın 2 parçadan oluştuğunu, birinci kısmının ‘Bundan sonraki seçimlerin de kasım ayına ertelenmesi” olduğunu, ikinci kısmının ise “Yenisi seçilene kadar mevcut belediye başkanlarının görevlerine devam etmesi” yönünde olduğunu anlatan Solyalı. “Mahkeme, bu iki değişikliğin de Anayasa’nın 1192uncu maddesine aykırı olduğunu tespit etti” dedi.

Mahkemenin, “Kaosun çözümü, Anayasa Mahkemesi’nde değildir” dediğine de dikkat çeken Solyalı, hem YSK’nın hem de muhalefet partilerinin, seçimin Anayasa’ya uygun tarihte yapılması yönünde yazı göndermesine rağmen, hükümetin bu görüşleri reddettiğini anımsattı.

Neler yaşanmıştı?

Hatırlanacağı üzere; Meclis’te 26 Haziran’da gerçekleşmesi gereken yerel seçimin 27 Kasım’a ertelenmesi iktidar oylarıyla kabul edilmişti.

Meclis’te bu konuda sert tartışmalar yaşanmış, muhalefet bu kararın Anayasaya aykırı olduğunu açıklayarak, yargıya gideceğini duyurmuştu. CTP, yaşananların ardından seçim tarihinin ertelenmesini Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Yorumlar (0)
banner6