banner26

Çavuşoğlu açıkladı: İşbirliği önerisi sunuluyor

Güncel 13.06.2022, 18:03
73
Çavuşoğlu açıkladı: İşbirliği önerisi sunuluyor
banner32

Çavuşoğlu, ilerleyen günlerde Türk tarafının Rum tarafına iş birliği önerileri sunacağını açıkladı ve bu önerilerin KKTC ile Rum tarafı arasında iş birliğini geliştirecek öneriler olduğunu vurguladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu saat 13.30’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tatar ve heyetiyle verimli bir görüşme yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Kıbrıs meselesinin çözümü konusundaki vizyonumuz ortaktır. Adada yeni bir müzakere sürecinin başlaması için ve bu müzakerenin de başarılı olabilmesi için gereken bellidir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit statüsü tescil edilmelidir” dedi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Müzakere eşitler arasında olur yoksa herhangi bir anlamı da olmaz, bir sonuç getirmez aksini zaten 54 yılda tecrübe ettik. Sonuçta eşitliği reddeden kim? O da gayet açık, net bir şekilde belli… Daha önce de vurguladığımız gibi kaybedecek bir 50 yılımız daha yoktur.”

Bundan sonra bir müzakere olacaksa bunun iki toplum değil iki devlet arasında olacağını vurgulayan TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Önce iki tarafın statüleri müzakere odasında değil, dışında eşitlenmelidir. Ardından adada nasıl bir iş birliği modeli uygulayacaklarına kendileri karar verecektir. Bu vizyon, bir müzakere pozisyonu da değildir. Sahadaki gerçeklerin ve tarihi tecrübelerin dikte ettiği tek çözüm yoludur. Bu konuda kararlılığımızı birlikte sürdüreceğiz çünkü bu Kıbrıs Türk halkının iradesidir. İradesini de ortaya Kıbrıs Türk halkı koymuştur.”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözcülüğünü yapan Avrupa Birliği’nin (AB), bu iradeyi yok sayarak, herhangi bir çözüm modeli dikte etme hakkı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Rum tarafı bu gerçekleri unutturmaya ve dikkatleri başka yere çekmeye çalışıyor. Bunun da farkındayız. Buna da müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim” dedi.

Rum tarafının, miadı dolmuş eski güven artırıcı önlemleri yeni ve ilk defa söylenmiş gibi satmaya çalıştığını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği nezdinde uluslararası toplumda da bunu yeni bir fikirmiş gibi satmaya çalışıyorlar. Gerçekten içinde yeni bir fikir olsa bunları biz her zaman konuşuruz. Türkiye olarak biz de buna destek veririz, değerlendiririz ama bunlar Sayın Anastasiadis’in de Cenevre’de kağıttan okuduğu, yeni bir fikir ortaya koyamadığı için eski defterleri karıştırarak, bir bir okuduğu önerilerdir. Bu öneriler esasen müzakere sürecini sulandırmak için yapılmıştır ve Maraş açılımından duyduğu rahatsızlığın bir refleksidir. Bunu da açıkça görüyoruz.”

İlerleyen günlerde Türk tarafının da iş birliği önerileri sunacağını kaydeden Çavuşoğlu, bu konuda bir çalışma yapıldığını söyledi. Bu önerilerin KKTC ile Rum tarafı arasında iş birliğini geliştirecek öneriler olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sadece Kıbrıs adasını değil esasen tüm bölgeyi ilgilendiren, tüm bölgenin istikrarı ve kalkınması için önemli ve bölgedeki sorunların çözümüne katkı sağlayacak önerilerdir” diye konuştu.

“Rum tarafı gerçekten iş birliği yapmak istiyorsa bunlara olumlu bakar. Türk tarafıyla oturur, konuşur, değerlendirir. Eğer niyeti yoksa Türk tarafı yoluna devam edecektir. Biz yolumuza devam edeceğiz” diyen Çavuşoğlu, diğer taraftan Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de hem kendi haklarını hem de KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmaya devam edeceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının, özellikle hidrokarbonların hakça paylaşımı konusunda yaptığı teklifler olduğuna işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, bu tekliflerin hala masada olduğunu belirterek, “Biz iş birliğinden yanayız” dedi.

KKTC’nin yaptığı bu teklifi başta AB ve BM olmak üzere her platformda savunduklarını ifade eden TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bir iş birliğine varmak istiyorsa Rum tarafı buna ‘hayır’ dememelidir, ‘evet’ demelidir” diye konuştu.

“Rum tarafı beyhude çabalar içinde olmasın” diyen Çavuşoğlu, “BM ve AB nezdinde gereksiz propagandalarla oraların gündemini de meşgul etmesin. Önümüzde iş birliği fırsatları var bu iş birliği fırsatlarını değerlendirsin” şeklinde konuştu.

Rum tarafının, Maraş’ta plaja konulan şezlong veya buna benzer küçük adımların, uluslararası güvenliğe bir tehdit oluşturduğunu savunarak, komik duruma düştüğünü ifade eden Çavuşoğlu, “Üzülüyoruz… Gerçek argümanlarla çıksınlar” dedi.

Bir taraftan haklarını savunmada kararlı olduklarını diğer taraftan uluslararası hukuk çerçevesinde iş birliğine açık ve samimi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Yeter ki Rum tarafı ve Yunanistan da samimi olsun” vurgusu yaptı.

Bazı uluslararası örgütler ve ülke temsilcilerinin Rum tarafının “yeni” önerilerinin değerlendirilmesi için kendilerine geldiklerini ancak bu temsilcilere de bu önerilerin geçmişte de ortaya konulduğunu gösterdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, KKTC’yi bypass ederek doğrudan kendileriyle görüşmeye çalıştıklarını, buna müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

banner36
Yorumlar (0)
banner6