banner26

İlk Adım Atıldı!

banner47

Kıbrıslı Türklerin Karma Evliliklerden Olan Çocuklarına Vatandaşlık

Güncel 29.02.2024, 12:38 29.02.2024, 11:42
223
İlk Adım Atıldı!
banner52
banner32

Kıbrıslı Türklerin Türkiye veya üçüncü ülke vatandaşlarıyla evliliklerinden olan çocuklara "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığı verilmesinde ilk adım atıldı. Rum hükümeti, 14 çocuğa vatandaşlık verilmesini onayladı.

Politis gazetesinin haberine göre:

  • İçişleri Bakanlığı, Kıbrıslı Türklerle karma evliliklerden olan çocuklara vatandaşlık verilmesinde ilk adımı attı.
  • Vatandaşlık kriterleri de belirlendi.

Haberde yer alan bilgilere göre:

  • Vatandaşlık alabilmek için evliliğin "işgalden bağımsız gerçekleşmesi", her iki ebeveynin de yurt dışında yaşıyor olması ve yurt dışında evlenmiş ve akabinde Kıbrıs'a dönmüş olması gerekiyor.
  • Bir Kıbrıslı Türk'ün KKTC'ye yerleşmiş bir Türkiye vatandaşıyla yaptığı evliliklerde, Türk uyruklu ebeveyne "Kıbrıs vatandaşlığına" başvurma hakkı doğuyor.
  • Bu durumda, Türkiye veya üçüncü ülke vatandaşlarının "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığını alabilmeleri için ilk olarak "Kıbrıs Cumhuriyeti'ne daimi ikametgah başvurusu" yapmaları ve başvurunun onaylanmasının ardından da yedi yıl sürekli ve yasal şekilde Güney Kıbrıs'ta ikamet etmeleri gerekiyor.

Haberde ayrıca:

  • Bu kriterlerin sadece Kıbrıslı Türklerin karma evliliklerinden olan çocuklar için değil, "Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı olarak" bulunan yabancılarla evlilik yapan Kıbrıslı Rumların çocukları için de geçerli olduğu belirtiliyor.
  • Bazı Rum avukat ve hukukçuların konuya ilişkin açıklamalarına da yer veriliyor.

Bu gelişme, Kıbrıslı Türklerin yıllardır mücadele ettiği bir konuda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

banner36
Yorumlar (0)
banner6