banner26

İncirli: Hayır savaş bitmedi savaş şimdi başlıyor

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli,  “Dünyada pandemi bitmedikçe burada da bitmeyecek. Hayır savaş bitmedi savaş şimdi başlıyor”  dedi ve savaşın kazanıldığı sanrısıyla hareket etmemek gerektiğini dile getirdi.

Güncel 13.05.2020, 09:37 13.05.2020, 09:37
80
İncirli: Hayır savaş bitmedi savaş şimdi başlıyor
banner32

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli,  “Dünyada pandemi bitmedikçe burada da bitmeyecek. Hayır savaş bitmedi savaş şimdi başlıyor”  dedi ve savaşın kazanıldığı sanrısıyla hareket etmemek gerektiğini dile getirdi.
İncirli, KKTC’den önce bu virüsle savaşan ülkelerin tecrübelerinden yararlanmanın önemine işaret ederek, hem Çin, hem Güney Kore’de ikinci dalga endişesi olduğunu anımsattı. 





İncirli, ülkede bu yönde hazırlık yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Uyanık olmak zorundayız” dedi. 
Wuhan’ın tecrite rağmen yeniden bir dalgayla karşı karşıya olduğuna işaret eden İncirli, ilk dalgada çok başarılı olan Güney Kore’de de ikinci dalganın söz konusu olduğunu söyledi ve rehavete kapılmamak gerektiğini anlattı. 





Bölgesel başarının sırrının kitlesel ve erken test yapmak ve donanımlı sağlık sistemlerine sahip olmak olduğunu belirten İncirli, bu hedeflere ülkede henüz ulaşılmadığını ve hükümetin de bu konuda istekli olmadığının görüldüğünü kaydetti.





“Sağlık bu ülkenin geleceğindeki kilit roldedir” diyen İncirli, sağlıkta yapılacak her hatanın, her ihmalin geleceğe zarar vereceğini kaydetti.





Her yüz bin kişiye 50 vaka geldiğinde yeniden tecrite girilmesi gerekeceğini söyleyen İncirli, yeni bir tecriti kaldırmanın çok zor olduğunu  ve bu duruma düşmemek için sosyal mesafeye ve temaslı takibine devam etmek gerektiğini belirtti.
 
"Madem sıfır vaka var temaslı takibine gerek yok" gibi bir düşüncenin doğru olmayacağına işaret eden İncirli, ülkede yapılan 25 binin üzerinde testin hızlı kart testi olduğunu, bunların 108 tanesinin vaka olarak kabul edildiğini söyledi.
25 bin hızlı kart testinin kaçının pozitif olduğuna dair bilgi sahibi tek kişinin Sağlık Bakanı olduğunu söyleyen İncirli UBP-HP hükümetinin bu bilgiyi halkla paylaşmamasının siyasi bir karar olduğunu dile getirdi.  





“Eğer hızlı kart testlerinin sonuçlarına güvenmiyorsanız o zaman bu testleri neden yapıyorsunuz? Eğer güveniyorsanız neden açıklamıyorsunuz” diyen İncirli, testlerin hangi immunoglobulin testiyle yapıldığının da açıklanmadığını söyledi.
İncirli, aktif enfeksiyonu gösteren “immunoglobulin m” pozitif hastalarının PCR testleri negatif bile olsa temaslı takibi yönünde taramaların da  yapılması gerektiğine işaret etti. İncirli bu kişilerin evlerine ve işyerlerine gönderildiğini ve bunun oldukça tehlikeli bir yaklaşım olduğunu kaydetti.  





PCR testlerinin immunoglobulin testleriyle birlikte yapılması gerektiğini anlatan İncirli, şu anda bulaşma riski yüksek sektörlerin açılma noktasında olduğunu ve bu sektörde çalışanlarda mutlaka iki teste birden bakılması gerektiğini dile getirdi.





Uygun fiyatlı PCR testlerinin Türkiye’den alınıp alınmadığını, üçüncü PCR cihazının alınıp alınmadığın soran İncirli, eğer bunlar yapılmadıysa neden yapılmadığı ve ne zaman yapılacağını sordu.





Eliza yöntemiyle toplum bağışıklığının tespit edilmesi gerektiğini dile getiren İncirli, “Henüz kazanılmış bir savaş yoktur, savaşa yeni başladık” dedi.
İncirli covidle mücadelede Güney Kıbrıs ile işbirliği ve bilgi paylaşımının en üst düzeyde tutulması gerektiğini söyledi ve şu ana kadar olan yaklaşımın kabul edilebilir olmadığını kaydetti. 





İncirli bakanların sorularına yanıt vermediğini ancak bu soruları sormaya devam edeceklerini dile getirdi. 
Geçen hafta Kalkınma Bankası kredileri hangi kriterlere göre dağıtılıyor diye sorduğunu ancak sorusuna yanıt bulamadığını söyleyen İncirli, “Belli ki bu soru zor geldi, bu hafta şöyle soruyorum, Kalkınma Bankası'nın kredilerini kimlere vermiyorsunuz” dedi.





İncirli testlerle ilgili bilgilerin halkla paylaşılması eğer bu bilgileri paylaşmamak siyasi bir kararsa bu durumun da ifade edilmesi gerektiğini kaydetti. 


Yorumlar (0)
banner6