banner26

Kablo ile elektrik için çalışma sürüyor

Güncel 03.05.2021, 14:57
40
Kablo ile elektrik için çalışma sürüyor
banner32

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı Meclis Genel Kurulu'nda konuştu... 

Arıklı, KIB-TEK’in akaryakıt taşıma ihalesinin iptal edildiğini, yeni bir ihale açılacağını  ve 10 iş günü içinde sürecin tamamlanacağını söyledi. 

Akaryakıt ihalesinde KIB-TEK bütçesinden yüksek meblağlarda para çıkmasına engel olmak istediklerini söyleyen Arıklı, 28 dolar altına çekme hedefinde olduklarını belirtti. 

Avrupa Birliği’nin katı yakıtla elektrik üretimini 2030’dan itibaren yasaklayacağını söyleyen Arıklı, dolayısıyla kablo ile elektrik ve gazla elektriğe geçilmesi gerektiğini kaydetti. 

Kablo ile elektrik için çalışma sürüyor

Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesine yönelik fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Arıklı, bunun uzun soluklu bir proje olduğunu ancak KIB-TEK’in bu sürede bu şekilde sürdürülemeyeceğini, zarar oranının “büyük” olduğunu belirtti. 

Arıklı, halkın, zam ödemesinin mümkün olmadığını ama diğer taraftan zam yapılmazsa da KIB- TEK yönetimin kanunen zor durumda olacağını dile getirerek, ara formül bulmaya çalışacaklarını kaydetti. 
Arıklı, Özersay’ın sorusu üzerine, fizibilite çalışmasını durdurmadıklarını, BOTAŞ ile de görüştüklerini söyleyerek, “Gaz ile üretime geçmek zorundayız” dedi. 

Gelen yakıtın analizi yapılıyor

KKTC’ye gelen bütün akaryakıtın mutlak surette analizlerinin yapıldığını dile getiren Arıklı, kükürt denetiminin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini ifade etti. 
KIB-TEK’in bütçesinin KKTC’nin bütçesinin üçte biri olduğunu, “savurgan bir bütçe ve harcama alışkanlığı olduğunu” söyleyen Arıklı, bunu değiştirme yönünde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 

Zararın en büyük sebebinin elektrik tüketimindeki düşüş olduğuna işaret eden Arıklı, yaz döneminde  tüketim arttığında bunun büyük ölçüde aşılacağını belirtti. 
Üretim, iletim ve muhasebe ayrışmasını yapmak gerektiğini dile getiren Arıklı, buna yönelik yasa çalışmasının Meclise geleceğini söyledi. 

Arıklı, “Hasta bir yapıyı kucağımızda bulduk onu ayağa kaldırmak hepimizin görevi” dedi. 

Yorumlar (0)
banner6