banner26

Kadına yönelik şiddette ürkütücü tablo

Güncel 25.11.2022, 18:12
49
Kadına yönelik şiddette ürkütücü tablo
banner32

Ülkedeki kadına yönelik şiddetin boyutu korkutucu! LTB bünyesinde hizmet veren ülkedeki tek Kadın Sığınma Evi’nde 7 yılda toplam 202 kadın koruma altına alındı

25 Kasım 2016 tarihinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde hizmete giren ülkenin tek Kadın Sığınma Evi, şiddete mağduru onlarca kadına hizmet veriyor.

Hizmete açıldığı günden itibaren Sığınma Evi’nde toplam 202 kadın koruma altına alındı. 2017 ve 2018 yılında yıllık ortalama 25 kadın koruma altına alınırken, 2019’da 36, 2020’de 31, 2021’de 39 ve 2022 Ocak – ile 24 Kasım 2022 tarihlerini kapsayan süreçte 46 kadın Sığınma Evi’nde kaldı. 2022 yılının ilk 11 ayında gözle görülür şekilde artış olduğu gözlemlenirken, bu yıl anneleri ile birlikte 37 çocuk da koruma altına alındı.

“KADINA ŞİDDETİN BOYUTU GÖREBİLECEĞİMİZİN ÖTESİNDE”

Lefkoşa Türk Belediyesi bünyesindeki Toplum Çalışmaları Şube Sorumlusu Sibel Demirpençe, ülkede görülebileceğin çok ötesinde kadına yönelik şiddet olduğunu bunun evlilik içinde sınırlı kalmadığını, eski eş, sevgili tarafından da yapıldığını kaydetti. Kadın Sığınma Evi’ne polis kanadı ve kendi imkânları ile ulaşan kadınlar olduğunu dile getiren Demirpençe, binanın modern bir yapıda olduğunu söyledi.

“YETERLİ MADDİ DESTEK YOK”

Sığınma Evi’nin giderlerinin, çocuk ve kadınların temel ihtiyaçlarının LTB tarafından kendi bütçesi ile karşılandığını kaydeden Demirpençe, “İş birliği içinde olduğumuz kurumlardan herhangi bir maddi destek yok. Gıda konusunda çok duyarlı işletmeler var bağışlar var eksilikler de belediye tarafından karşılanmakta. Çocukların okula kayıtları, ihtiyaçları okula ulaşım sıkıntıları da var. Aynı araçla kadınların ihtiyaçları da karşılanırken, destek mekanizmalarının olmaması ciddi sıkıntı” dedi.

“BEŞ KADINDAN BİRİ BOĞMA TEŞEBBÜSÜNE MARUZ KALIYOR”

Demirpençe, Şiddete Karşı Yan Yana Proje Kapsamında yaklaşık iki yıl önce KKTC genelinde kadınlara yönelik anket yapıldığını söyledi. Anket sonuçlarının ise oldukça çarpıcı olduğuna dikkati çeken Sibel Demirpençe, her beş kadından birinin ‘Kesici alet ve silahla’ tehdit edildiğini, her beş kadından birinin ise ‘Boğma teşebbüsüne’ maruz kaldığını dile getirdi. Anket sonuçlarının ürkütücü olduğunu ifade eden Demirpençe, dört kadından birinin ‘sert bir cisimle darp edildiğini’, her dört kadından birinin ‘Tekme, yumruk’, her on kadının üçünün de ‘tokat’ yediğini kaydetti.

“KADINLAR ÇARESİZ DEĞİL”

Sibel Demirpençe şiddete maruz kalan, tanık olan hiçbir kadının sessiz kalmamasını güvende hissetmedikleri an ALO 155 ve 183 hattına hemen ulaşmalarını istedi. Gizli şiddettin daha tehlikeli olduğuna da dikkati çeken Demirpençe, “Kadınlar çaresiz değildir. Tam donanımlı Kadın Sığınma Evi yüzde yüz güvenli bir yerdir. Dünya genelinde kadın dayanışması oldukça, mücadelemiz hiç bitmeyecektir” dedi. (Gıynık)

Yorumlar (0)
banner6