banner26

'KKTC ekonomisi orta gelir tuzağına düştü'

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, salgın konusunda sağlık bağlamında başarılı bir süreç yürütüldüğünü anlattı.  Taçoy bu bağlamda hemşireler gününü de kutladı.

Güncel 13.05.2020, 09:31 13.05.2020, 09:31
85
'KKTC ekonomisi orta gelir tuzağına düştü'
banner32

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, salgın konusunda sağlık bağlamında başarılı bir süreç yürütüldüğünü anlattı. 
Taçoy bu bağlamda hemşireler gününü de kutladı. 





Sağlıktaki başarıyı ekonomideki başarıyla eşitlemek için yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Taçoy, kısa dönemde alınan tedbirlerin sadece sektörlerin ayakta kalması için olduğunu söyledi.





En azından uçuşların başlayacağı ve sınır kapılarının açılacağı zamana kadar halkın kendi içinde yaratacağı ekonomiyle ayakta kalmaya çalışacağını belirten Taçoy, bu bağlamda turizm ve eğitim dışında, tarım ve inovasyon alanlarında yapılacakların önemli olduğunu belirtti.





Öte yandan KKTC sınırları içinde internet üzerinden yapılan bahis oyunlarının devlete yansımasının pek fazla olmadığına işaret eden Taçoy belki de bunların üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. 





KKTC’nin geçmişten gelen durumuna işaret eden Taçoy, Kıbrıs Türk halkının ciddi bir stres ve moral bozukluğu içinde olduğunu belirtti.





Yılların getirdiği çözümsüzlük ve belirsizliğin toplumu sosyal ve psikolojik anlamda tükenme noktasına getirdiğini kaydeden Taçoy Kıbrıs’ın  1950’lerden bu yana Türkiye’de bir dava olarak görüldüğünü, Kıbrıs meselesiyle karıştırıldığını, çözüm önerilerinin genelde askeri ve mali disiplin boyutlarında gösterildiğini belirtti.
1950’lerden bu yana ada halkının belirsizlik ve korku içinde sosyal refleksler geliştirdiğini söyleyen Taçoy, bu bağlamda makro boyutta ekonomik büyüme senaryoları üretme değil anavatan Türkiye’nin ekonomik paketleriyle ekonomiyi regüle etme çabasında olunduğunu belirtti.
Ankara’nın KKTC yönetimine farklı bir gözle bakması, olayların arkasındaki gerçek nedenlere bakması gerektiğini söyleyen Taçoy bunun TC’nin ve Kıbrıs Türk halkının uzun dönemli kazanımları açısından önemli olduğunu kaydetti.
Taçoy, KKTC-TC ilişkilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. 
KKTC ekonomisinin orta gelir tuzağına düştüğünü dile getiren Taçoy, ar-ge yoksunu üretim stili nedeniyle kısır döngüye girildiğini ifade etti. 
Yapılan ekonomik tahminlere işaret eden ve daralmaya yaşanacağının ortada olduğunu anlatan Taçoy, devletin içinde bulunduğu ağır ekonomik koşullardan kurtulması için ekonomik önlemler alması gerektiğini dile getirdi. Taçoy, alınabilecek tedbirler ve yapılacak reformlarla ilgili yapılan çalışmaları paylaştı. 





Hasan Taçoy, detaylar içinde kaybolmamak gerektiğini söyleyerek, toplum içerisindeki sosyal barışı ve huzuru yaratmak açısından neler yapılabileceğini tartışmak gerektiğini  dile getirdi. 





Kayıt dışılığın önüne geçmek için kendi kendini denetleyebilecek bir sistem oluşturmanın önemine değinen Taçoy, e-devlet projesinin bu anlamda önemli olduğunu söyledi. 





CTP Milletvekili Salahi Şahiner’in yerinden sorduğu soru üzerine Taçoy, KDV indirimi konusunda 3 bankanın gerekli altyapıyı yapmadığı için henüz sistemin hayata geçemediğini ve gerekirse bu kurumlara ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. 


Yorumlar (0)
banner6