banner26

Naylon poşet tamamen kaldırılacak

Güncel 06.06.2022, 16:52
123
Naylon poşet tamamen kaldırılacak
banner32

Bakan Ataoğlu, naylon poşetlerin marketlerde satışının tamamen yasaklanarak, yerine çevreye duyarlı poşetlerin kullanılmasına kısa süre içerisinde geçileceğini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, Tatlısu bölgesinde sahil temizlik etkinliğine katıldı.

Ataoğlu, Çevre Koruma Dairesi’nin sivil toplum örgütleri ile birlikte her hafta çevre temizliği faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini ancak temizlenen bölgenin bir sonraki hafta yapılan denetimlerde, yine kirletilmiş olduğunun gözlemlendiğini, bunun da insan olarak doğayı ve çevreyi ne kadar çok yorduğumuzun en net göstergesi olduğunu belirtti.

Ataoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde başlatılan çevre derslerinin alanının genişletilerek, anaokuldan itibaren üniversite eğitimlerine kadarki süreçte, zorunlu olarak müfredata aldıklarını, bunun da amacının daha sürdürülebilir bir çevre için, duyarlı ve bilinçli bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Ataoğlu kısa süre önce sürekli atık izleme sistemi ile ilgili ihaleye çıkıldığını, sistemin devreye girmesi ile birlikte tüm tesislerin arıtma sistemlerinin, sürekli atık izleme sistemlerine bağlanarak, çevrim içi ve 24 saat kontrol edileceğini belirtti.

Sürekli atık izleme sistemi ile Çevre Koruma Dairesi tarafından, tesislerin arıtma sistemlerinin çevrim içi denetim altına alınacağını belirten Ataoğlu, “Sürekli atık su izleme sistemi ile, tesislerin arıtma sistemlerinde yaşanabilecek arızalar ve denizlerimize akıtılacak atıkların değerlerinin anında tesbiti yapılarak, müdahale edilebilecek bir sistemdir” dedi.

Ataoğlu konuşmasında ayrıca, sıfır atık projesine de değindi. Ataoğlu, ülke geneline yaymadan önce projeye öncelikle Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’ndan başlanacağını ardından da ülkenin genelini kapsayacak şekilde başlatacaklarını belirtti.

Ataoğlu sıfır atık noktasında KKTC’nin önemli bir yol kat ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Almanya c, İsveç e, KKTC’de de u bir yol katedilmiştir. Bu oranlar bizlere duyarlı olmamız halinde herşeyi başarabileceğimizi gösteriyor” dedi.

Ataoğlu, çevre kirliliğinin e’ini oluşturan ve doğada en uzun süre kaybolmadan kalabilen naylon poşet kullanımının azaltılmasına yönelik 2019 yılında başlatmış oldukları ücretlendirilmiş naylon poşet uygulamasının ikinci aşaması olan sıfır naylon poşet uygulamasının da çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, kısa süre içerisinde naylon poşet kullanımının yerini daha çevre dostu poşetlerin kullanılacağını belirtti.

“Çalışmalarımızı tamamlamamızın ardından, naylon poşetlerin marketlerde satışının da tamamen yasaklanarak, yerine çevreye duyarlı poşetlerin kullanılmasına kısa süre içerisinde geçmiş olacağız” diyen Ataoğlu, “Eskiden olduğu gibi hasır çantalar ya da çevreye duyarlı, çevre dostu poşetlerin kullanılarak, gerek deniz canlılarının hayatlarını büyük oranda tehlikeye atan gerekse de çevre açısından büyük bir zararı olan naylon poşetlerin kullanımını önleyerek, sürdürülebilir temiz bir çevre yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6