banner26

Virüsün bulaşıcılığında artış

Güncel 22.08.2023, 14:19 22.08.2023, 15:46
181
Virüsün bulaşıcılığında artış
banner32

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı, Covid-19 pandemisinin başından itibaren bakıldığında virüsün şiddetinin azaldığını, ancak virüsün bulaşıcılığında artış olduğunu vurguladı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı, Covid-19 pandemisinin başından itibaren bakıldığında virüsün şiddetinin azaldığını ifade ederek, ancak virüsün bulaşıcılığında artış olduğunu dile getirdi.

Her yeni varyant çıktığında bir önceki varyanta göre daha baskın olması için daha bulaşıcı olduğunu belirten Vudalı, “Yeni varyantın daha bulaşıcı olduğu bilinmektedir ama daha ağır değil” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de aynı şekilde yeni varyantın hastalık şiddetinin arttığını gösteren bir bilimsel veri olmadığını söylediğine dikkat çeken Vudalı, “Yani basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya grip şeklinde geçiyor ama risk sıfır değil. Yine risk grubundaki kişileri korumak gerekiyor. Bu dönemde onlara belki de hatırlatma doz aşı yapılması gerekir çünkü risk hiçbir zaman sıfır olmaz... Bütün toplumu düşünecek olursak daha ağır bir tablo yok ancak daha bulaşıcı bir virüs var karşımızda...” diye konuştu.

Eris varyantının dünyada da yeni dolaşmaya başlayan bir varyant olduğuna işaret eden Emre Vudalı, genel olarak diğer varyantla aynı olduğunu ifade ederek, ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi genel belirtileri olabileceğini kaydetti. Vudalı, nefes darlığı şikayeti veya genel durum bozukluğu olması durumunda ise hızlı bir şekilde doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Emre Vudalı, bu dönemde grip şikâyeti ile gelen hasta sayısında bir artış olduğunu ancak hastaneye yatışlarda ciddi anlamda bir artış gözükmediğini de kaydetti.

Havaların soğumasıyla virüsün şiddetinde bir artış olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Vudalı, “Virüsün şiddetinde mevsime göre bir değişiklik olmaz, sadece bulaşma düzeyinde bir değişiklik olur o da genelde insanların alışkanlıklarına bağlıdır” dedi. Yaz aylarında insanların açık havada zaman geçirirken, kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda zaman geçirdiği için bulaşta bir artış olduğunu ifade eden Vudalı, bunun temasla ilgili olduğunu söyledi.

Risk grubu olmayan kişilerde şu aşamada aşı önerileceğini düşünmediğini belirten Emre Vudalı, influenza hastalığına benzetme y aparak, her sene virüsün sürekli değiştiğini ve ona paralel olarak da grip aşısının bir önceki senenin en yoğun gözüken virüsüne karşı yapıldığını ifade etti. Covid-19’un da yavaş yavaş buna dönüşeceği düşüncesini paylaşan Vudalı, dünyanın o yola doğru girdiğini kaydetti.

Bütün pandemilerde ortak yönün virüsün zaman içerisinde zayıflaması ve insan bağışıklığının güçlenmesi olduğunu belirten Vudalı, “Virüs zayıflıyor, panik yapacak bir durum yok, hastaneye yatışlarda artış yok” dedi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6