banner26

Borrell: Anlaşmazlıkları çözmenin yolu diyalogdan geçer

Siyaset 07.07.2020, 11:56
60
Borrell: Anlaşmazlıkları çözmenin yolu diyalogdan geçer
banner32

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile görüştü. Baş başa görüşme sonrasında heyetlerarası görüşmeye başkanlık eden Akar ve Borrell, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile AB arasındaki etkin iş birliği hem iki taraf hem de bölge için çok ciddi şekilde önem taşıdığına vurgu yapan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şunları kaydetti:

“Barış, dostluk ve ortak değerlerimize saygı çerçevesinde AB ile özellikle savunma-güvenlik konularında iş birliği ve diyaloğumuzu daha da geliştirmek istiyoruz. Fakat, diğer taraftan ülkemizin de sahip olduğu hak, alaka ve menfaatleri dikkate almayan, onları bir tarafa bırakan, tek yanlı, objektif olmayan, ön yargılı bazı yaklaşımların da kabul edilemez olduğu bir gerçek.”

Akar, Borrell’e Fransa’nın Doğu Akdeniz’de bir Türk ve Fransız savaş gemisi arasında yaşandığını iddia ettiği olayla ilgili gerekli bilgileri de verdiklerini belirtti.

Türkiye Savunma Bakanı Akar, “Fransız iddialarının gerçekleri yansıtmadığını bir kez daha burada gözler önüne sermiş bulunuyoruz. Fransız müttefiklerimiz tarafından da bu bilgilerin değerlendirilmesiyle gerçeklerin tam olarak anlaşılacağını ve onun sonucunda da bizim bir özür beklediğimizi de Fransız dostlarımızın bilmesini istiyorum” dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Josep Borrell ise  iki taraf arasındaki bazı konularda anlaşmazlıklar bulunduğunu ama bunu çözmenin yolunun diyalogdan geçtiğini söyledi.

Josep Borrell, dünkü ziyaretlerinin ardından Zoom uygulaması üzerinden basın toplantısı da düzenledi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell, Türkiye ile mevcut ilişkilerdeki dinamiği karşılıklı faydalı olacak şekilde değiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Ankara ziyaretinin amacının somut birtakım anlaşmalara varmak değil, “havayı koklamak ve karşılıklı kaygıları paylaşmak olduğunu” kaydeden Borrell, özellikle Doğu Akdeniz’deki durumla ilgili Türkiye ile ciddi görüş ayrılıkları olduğu değerlendirmesinde bulundu.

banner36
Yorumlar (0)
banner6