banner26

Depremden sonra sel felaketi

Türkiye 15.03.2023, 12:24
23
Depremden sonra sel felaketi
banner32

Şanlıurfa'da dün akşamdan beri etkili olan sağanak sonucu bazı dereler taştı, araçlar suyun içinde kaldı, 6 kişi sel sularına kapıldı, dört kişi öldü. İki itfaiye eri ise kayıp. Adıyaman'da da bir kişi öldü, dört kişi kayıp.

Kentte dün akşam saatlerinden itibaren etkisini sürdüren sağanak nedeniyle merkez Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı.

Karaköprü ilçesinde bulunan Akpiyar Deresi’nin bazı yerlerde taşması sonucu yan tarafından geçen 35 Metre Yolu’nda su birikintileri oluştu.

6 KİŞİ SEL SULARINA KAPILDI

 Kent merkezindeki köprülü Abide Kavşağı’nın altında araçlarıyla ilerlemeye çalışanlar ile itfaiye ekibinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin sel sularına kapıldığı belirtilirken, dalgıçlar bölgede arama kurtarma çalışması yapıyor.

Şanlıurfa’da dört kişinin hayatını kaybettiği, iki itfaiye erinin ise arandığı açıklandı.

“VATANDAŞLAR DIŞARI ÇIKMASIN”

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Çok yoğun bir mücadele vermekteyiz. Yağış metrekareye neredeyse 200 kilograma yaklaşmış vaziyette. İhbarlar var, hepsine müdahale ediliyor. En büyük isteğim şu; vatandaşlarım çok dışarı çıkmasın, dere kenarlarında olanlar mutlaka oradan uzaklaşsınlar” dedi.

Sağanak, merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkınına sebep oldu.

2 METRE YÜKSELDİ

Suyun renginin de değiştiği gözlenen yerleşkenin çevresi, güvenlik amacıyla polis ekipleri tarafından güvenlik şeridiyle çevrildi. Yerleşkede bulunan Ayn Zeliha Gölü’nde su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.

Su baskınları nedeniyle bazı alt geçitler ile ana güzergahlarda ulaşımın güçlükle sağlandığı öğrenildi.

ACİL SERVİSİ SU BASTI, HASTALAR ÜST KATLARA TAŞINDI

Aşırı yağışlar dolayısıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi de sular altında kaldı. Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastane personeli acil servisteki suyun boşaltılması için çalışma başlattı.

Öte yandan Akçakale ilçesinde arazide bulunduğu sırada çevresine yıldırım isabet eden Ömer Oturan, hastaneye kaldırıldı. Oturan’ın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Vali Salih Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şiddetli sağanak etkisini devam ettiriyor. Dere ve kanal taşmaları meydana gelebileceğinden dere ve kanal yataklarına yakın zemin ve bodrum kat evlerde ikamet eden vatandaşlarımızın evlerini boşaltması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN’DA 1 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİ KAYIP

Sağanağın etkili olduğu Adıyaman’ın Tut ilçesinde bir bahçeye kurulan konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi kayboldu.

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Tut ilçesinde aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle dere taştı.

Adıyaman’da koordinatör olarak görev yapan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanak nedeniyle tüm bölgeyi etkileyen afette bir konteynerin suya kapıldığını belirtti.

Bölgeye Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerin sevk edildiğini vurgulayan Hatipoğlu, “Olayda 1 vatandaşımız vefat etti, 4 vatandaşımız kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

BİR GECEDE BİR AYLIK YAĞMUR YAĞDI

Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman, bir aylık yağıştan çok daha fazlasını bir gecede aldı. 24 saat içinde Malatya’da metrekareye 151 kg (mm), Adıyaman’a 95 kg (mm) Şanlıurfa’ya da 104.5 kg yağış düştü. Şanlıurfa böylesine yoğun bir yağışı 1960 yılının ocak ayında (119mm), Adıyaman 2018 yılının ocak ayında (105.9mm) Malatya da 1071 Nisan’ında (52.6mm) almıştı.

SÖZCÜ’nün deprem bölgesindeki illerde kurulu meteorolojik ölçüm istasyonundan derlediği bilgilere göre 14 Mart salı 06.00 ile 15 Mart çarşamba 06.00 arasında bölgede metrekareye düşen yağış miktarları şöyle:

Malatya (Doğanşehir-Kurucaova mevkii) 151.4 kg, Adıyaman (Çelikhan) 125.6 kg, Adıyaman (Kahta)106 kg, Şanlıurfa (Karaköprü) 104.5 kg, Şanlıurfa (Harran) 89.7 kg

Yorumlar (0)
banner6