banner26

İran'da bir kadın daha öldürüldü

Dünya 26.09.2022, 15:22
375
İran'da bir kadın daha öldürüldü
banner32

İran'da başörtüsü kurallarına uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini'nin ölümü üzerine başlayan protestolar sürüyor. 41 protestocunun öldüğü olaylarda, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Protestoların sembollerinden 20 yaşındaki Hadis Necefi adlı genç kadın da polisin açtığı ateş sonucu öldürüldü

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ‘baş örtüsü’ yasağına uymadığı için ahlak polisi tarafından öldürülmesini protesto eden kadınlar da öldürülüyor.

İran’da 20 yaşındaki Hadis Najafi adlı genç kadın, Mahsa Amini’nin öldürülmesine ilişkin protestoya katıldığı için polis tarafından vurularak öldürüldü.

Protestolar gün geçtikçe büyürken İran polisinin protestoculara yönelik şiddeti de artıyor.

Protestoların önde gelen isimlerinden, Amini’nin ölümünü protesto eden 20 yaşındaki Hadis Najafi de önceki gün Tahran'a yakın bir şehir olan Karaji'deki protesto gösterilerinde göğsüne, yüzüne ve boynuna isabet eden altı kurşunla vurularak öldürüldü.

Hadis Necefi, Kerec kentinde, protestolara katılırken saçını bağladığı görüntülerle protestoların sembollerinden olmuştu.

Öte yandan İran'da başörtüsü kurallarına uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini'nin ölümü üzerine başlayan protestolar 11. gününde.

41 protestocunun öldüğü olaylarda, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Avrupa Birliği, İran'a protestoculara şiddeti durdurma ve interneti açma çağrısı yaptı.

46 şehir ve kasabaya yayılan protestolarda gözaltına alınan kişilerin sayısıysa bin 200'ü geçti.

Başkent Tahran'daysa yönetime destek mitingi düzenlendi.
Protestolara tepki gösteren kalabalık,, göstericileri 'başörtüsü ve din düşmanı' olarak niteledi. ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

İRAN'DA NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.
Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtilmişti.

İran devlet televizyonunda yayımlanan görüntülerde de Emini'nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.
Sosyal medya kullanıcıları ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini'nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini iddia ediyor. Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.

Gösteriler daha sonra ülke geneline yayılmıştı. Sosyal medyada ve ülke medyasında yayınlanan görüntülerde bazı göstericilerin ambulans, otobüs ve kamu binalarını tahrip ettiği ve güvenlik güçleri ile göstericiler arasında şiddetli arbede yaşandığı görülüyor.

banner36
Yorumlar (0)
banner6