banner26

Rusya füze yağdırmayı sürdürüyor

Dünya 11.10.2022, 17:45
21
Rusya füze yağdırmayı sürdürüyor
banner32

Rus uçakları Ukrayna'ya yine füze fırlattı. Rus ordusunun bu sabah fırlattığı 12 S-300 füzesi Zaporijya’da sivil tesisleri vurdu. Hedef olan yerler arasında okul ve insanların yaşadığı apartmanlar da vardı. Kiev'de düzenlenen saldırılarda ise can kaybı 19'a, yaralı sayısı 100’e çıktı

Kırım'daki Kerç Köprüsü'nü yıkan patlamanın ardından füzelerle misillemede bulunan Rusya, Ukrayna'nın neredeyse her şehrine saldırılar düzenledi. 19 insanın hayatını kaybetmesine, 100'ü aşkın kişinin de yaralanmasına yol açan füze yağmuru, savaşta yeni bir sayfa açıldığını gösteriyor.

Güneydeki Mikolayiv'den kuzeydeki başkent Kiev'e, en doğudaki Harkov'dan en batıdaki Lviv'e kadar her şehirden arka arkaya patlama sesleri duyuldu. Suriye'de Halep'i yerle bir eden General Sergey Surovikin'in Ukrayna işgaline atanmasından saatler sonra ateşlenen füzeler, beklendiği gibi sivil veya askeri hedef ayırmadı. Kiev'de Rus füzelerinin düştüğü yerlerden biri, bir çocuk parkıydı.

Dahası, Rus ordusu, Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün intikamını kimsenin tahmin edemeyeceği bir yöntemle almayı denedi. Başkent Kiev'deki şehrin işlek yaya ve bisiklet köprüsü Kliçko vuruldu. Dinyeper nehri kıyısında, yoğun bir otoyolun üzerine kurulu köprü, cam panellerden yapılmış döşeme bölümleriyle popüler bir turistik cazibe merkeziydi.

ZAPORİJYA'YA 12 S-300

Ukrayna genelinde bu sabah da hava savunma sirenleri çaldı. Acil Durum Hizmetleri, Salı günü Ukrayna'nın tümünde yine alarm verildiğini ve yeni füze saldırılarının beklendiğini duyurdu. Uyarıda, "Lütfen sığınaklarda kalın, hava savunma sirenlerini görmezlikten gelmeyin" denildi.

Hafta sonundan bu yana füze saldırısı altındaki Zaporijya bu sabah da patlamalarla sarsıldı. Rus ordusunun fırlattığı 12 S-300 füzesi sivil tesisleri vurdu, hedef olan yerler arasında bir okul da var. Zaporijya'dan gelen ilk fotoğraflar, insanların yaşadığı apartmanların da vurulduğunu gösteriyor. Ukrayna'nın güneyindeki şehrin yerel yetkilileri, dünkü saldırılarda füzenin isabet ettiği otomobilde bir kişinin öldüğünü açıkladı.

Gün içinde Zaporijya'nın ardından Lviv vuruldu. Polonya sınırındaki şehrin belediye başkanı Andriy Sadovyi, Rus füzelerinin kritik önemdeki altyapı tesisine isabet ettiğini ve kenti elektriksiz bıraktığını söyledi. Lviv, önceki günkü füze yağmurundan en ağır etkilenen şehirlerden biriydi.

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Hazar Denizi bölgesindeki Rus uçaklarından Ukrayna’ya füze fırlatıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, sabah saatlerinde Hazar Denizi bölgesindeki “Tu-95” ve “Tu-160” tipli Rus füze taşıyıcı uçaklardan Ukrayna’ya “Х-101” ve “Х-555” tipli füzeler fırlatıldığı iddia edildi. Açıklamada, füzelerden 4’ünün Ukrayna hava savunma güçlerince imha edildiği belirtildi.

Saldırı tehlikesinin sürdüğü vurgulanan açıklamada, vatandaşlara “sığınaklarda kalma” çağrısı yapıldı.

İRAN YAPIMI İHA’LARLA SALDIRI

Genelkurmay Başkanlığının bir diğer açıklamasında da Rus güçlerinin, Ukrayna’da saldırılarda kullandığı İran üretimi Şahid kamikaze İHA’ların Belarus’tan havalandığı bildirildi. Açıklamada, Belarus’un saldırı gerçekleştiren Rus güçlere malzeme, araç ve mühimmat sağladığı öne sürüldü.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentine de Rus güçlerce füze fırlatıldığı iddia edildi. Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin şehrin kritik altyapı tesislerini füzeyle vurduğunu öne sürdü.

Saldırı nedeniyle şehrin bazı kısımlarının elektriksiz kaldığını bildiren Sadoviy, Lviv sakinlerine “sığınaklarda kalma” çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Dzheppar, Rusya'nın eğitim kurumları, sağlık merkezleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını ifade ederek, “Rus teröristler bu gece (önceki gece) yine Zaporijya'daki altyapı tesislerini roketlerle vurdu. En az 15 patlama tespit edildi. Hedefleri bir eğitim kurumu, bir sağlık merkezi ve konut binalarıydı” dedi.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 12 ayrı bölgede ve Kiev'de düzenlenen saldırılarda can kaybının 19'a yükseldiğini duyurdu. Açıklamada, 105 kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırılar sonucu 30'dan fazla yangın çıktığı, Kiev, Sumy, Lviv, Ternopil ve Hmelnitski'de elektrik kesintilerinin yaşandığı aktarıldı.

Yorumlar (0)
banner6