banner26

95 yıllık coşku: Yaşasın CUMHURİYET

Bugün Cumhuriyet'in ilan edilişinin 95. yıldönümü.

Güncel 29.10.2018, 09:47 29.10.2018, 09:47
46
95 yıllık coşku: Yaşasın CUMHURİYET
banner32
Bugün Cumhuriyet'in ilan edilişinin 95. yıldönümü. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi törenlerle kutlanacak.

95 yaşına giren Cumhuriyet, yıllar süren büyük mücadelenin ardından 29 Ekim 1923’te ilan edildi.

1.Dünya Savaşı’ndan yenik olarak çıkan Osmanlı İmparatorluğu, Mondoros Mütarekesi’nin sonrasında işgallerle karşı karşıya kaldı.


İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan orduları, yurdun topraklarını bölge bölge ele geçirmeye başlamıştı. Ancak Anadolu toprakları üzerindeki bu kara bulutlar, Mustafa Kemal’in harekete geçmesiyle dağılmaya başlayacaktı.





Adana’daki Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı görevinden ayrılan Mustafa Kemal, İstanbul’a giderek milli mücadele için hazırlıklara başladı.

 






İzmir’in de işgal edilmesinin ardından Mustafa Kemal, milli mücadelenin ateşini 19 Mayıs 1919’da Samsun’a yola çıkarak yaktı.

Yurdu işgalden kurtarmak için dört bir koldan çalışmalara başlayan Mustafa Kemal, Erzurum ve Sivas Kongresi’ni topladı.






Başka bir ülkenin mandası altına girilmesi taleplerini reddeden Mustafa Kemal, mücadele arkadaşlarına vatanı savunmadan dönüş olmayacağını şu sözlerle anlattı: Ya istiklal ya ölüm!






Cephelerdeki savaş da gün geçtikçe daha şiddetleniyordu. İnönü ve Sakarya Muharebeleri’nin zaferle sonuçlanması Anadolu halkının umutlarını yeşertiyordu






Yaşlı, genç, kadın ve çocuk demeden Anadolu insanı milli mücadeleye omuz veriyordu.






Mücadelenin tüm yurda yayılmasını isteyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, tarihe not düşen şu emri verecekti: Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.

Kurtuluş Savaşı tüm zorluklara rağmen yurt genelinde çığ gibi büyürken; Ankara’da da çok önemli gelişmeler yaşanıyordu. Türkiye Büyük Millet Meclis'i 23 Nisan 1920’de açılacaktı.


26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz’u başlatan Başkumandan, savaş meydanlarındaki tecrübesi sayesinde Türk ordusunun dört gün süren çetin mücadeleden zaferle çıkmasını sağlayacaktı.






“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” talimatını veren Mustafa Kemal, vatan topraklarını teker teker işgalcilerden temizleyecekti.


Tarihler 28 Ekim 1923’ü gösterdiğinde ise Mustafa Kemal Paşa, arkadaşlarına tarihi müjdeyi şu sözlerle verecekti: Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz.


Mustafa Kemal Paşa, Meclis’te yapılan oylamada 158 mebusun tamamının desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Yorumlar (0)
banner6