banner26

Benter: “Mare Monte plajının halka yasaklanmasına izin vermeyiz”

Güncel 01.06.2023, 13:11 01.06.2023, 14:31
11
Benter: “Mare Monte plajının halka yasaklanmasına izin vermeyiz”
banner32

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Vakıfların, Mare Monte’de halkın plaja girmesini önleyecek bir yaklaşıma onay vermeyeceğini vurguladı

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Genel Müdürü İbrahim Benter, Mare Monte Otel’e ilişkin Vakıflar ve Net Turistik Hizmetler Ltd. (Merit) arasında yeni bir sözleşme imzalanmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek, Vakıfların Mare Monte’de halkın plaja girmesini önleyecek bir yaklaşıma onay vermesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Sahillerin kullanımının Anayasa gereği halka ait olduğuna ve sahillerin halka kapatılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Benter, şu ifadeleri kullandı:

“Arazilerimizin yatırıma açık olmasını, yurtiçi ve yurtdışından yatırımların gelmesini istiyoruz. Bunun hem turizm açısından hem de istihdam açısından faydaları var. Bizim için de gelirlerimizin artması, daha fazla hayır işi yapabilmemiz önemlidir. Ancak diğer taraftan halkımızın plajlara girmesinin engellenmesini asla kabul edemeyiz.”

Benter, 2007 yılında Mare Monte’nin kiralanmasının ardından arazinin 3’te 2’sinin sit alanı olarak belirlenmesiyle yatırım alanının kısıtlanması sonucu başlatılmış olan Net Turistik Hizmetler Ltd. ve Vakıflar İdaresi arasındaki mahkeme sürecinin sonlandırılması adına, tarafların yeni bir sözleşme üzerinde görüştüklerini bildirdi.

Benter, Mare Monte Otel’in 2007 yılında, dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in bulunduğu Bakanlar Kurulu kararı ile 49 yıllığına Net Turistik Hizmetler Ltd.’ye kiralandığını hatırlatarak, daha sonra arazide tespit edilen eski eser kalıntılarından dolayı 352 dönümün sadece 106 dönümünün yatırıma müsait olduğuna karar verildiğini kaydetti.

Bu engelden dolayı, Net Turistik Hizmetler Ltd’nin Vakıflar İdaresi’nden takriben 3 milyon sterlin talep ettiğini belirten Benter, devam eden mahkeme sürecini sonlandırmak amacıyla Vakıflar İdaresi’nin hazırlamış olduğu yeni bir önerge temelinde taraflar arasında yeni bir kiralama sözleşmesi yönüne gittiklerini ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

“01.01.2013 tarihinden itibaren ödenmemiş kiralar için aylık 1,000 sterlin ödenmesi koşulu ile önerge Bakanlar Kurulu’na sunulmuş ve 4.05.2023 tarihinde onaylanmış fakat taraflar daha yeni bir sözleşme imzalamamıştır” diyen Benter, “inşallah anlaşarak bu konuyu da çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Benter, görüşülmekte olan önergelerinde arazide yeni bir eski eser bulunması halinde yatırım yapılabilecek alanın küçülmesi veya daralması gerekçesiyle herhangi bir davanın açılamayacağına ilişkin ibarenin eklenmesiyle, yaşanan olayların tekrarlanmamasını amaçladıklarına da kaydetti.

Benter, ancak sit alanlarına yasa dışı yapılacak herhangi bir müdahalenin korunması veya davaya konu edilmemesinin mümkün olmadığını belirtti.

Yorumlar (0)
banner6