banner26

Beş bin kişi muhaceret affından yararlanacak

Güncel 24.10.2022, 16:35 24.10.2022, 16:48
76
Beş bin kişi muhaceret affından yararlanacak
banner32

Ülkede izinsiz bulunan yabancı uyruklu kişiler bir asgari ücret ödeyerek, yararlanabileceği Yabancılar ve Muhaceret Yasa Tasarısı Meclis’ten oy birliği ile geçti. Aftan yaklaşık beş bin kişinin yararlanması planlanıyor

UBP-DP-YDP Hükümeti’nin kaçak ya da izinsiz olarak adada kalan yabancılar için hazırladığı Yabancılar ve Muhaceret Yasa Tasarısı Meclis’ten oy birliğiyle geçti.

Tasarı 31 kabul, 1 de çekimser oyla ve oy birliğiyle kabul edildi.

Yasa çalışması, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 10 gün içinde yürürlüğe girecek.

Yeni düzenlemeye göre, ülkede izinsiz bulunan yabancı uyruklu kişiler bir asgari ücret ödeyerek, aftan yararlanabilecek. İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, aftan 4 Kasım 2021 ve 31 ocak 4 bin 167 kişi yararlandığını ve sisteme girebilmesini talep ettiğini bundan da yaklaşık 5 bin kişinin yararlanabileceğini düşündüklerini söyledi.

Amaçlarının ülkede olanların kayıt altına alınması olduğunu dile getiren Öztürkler, tüzüğün elverdiği şekilde ülkeye girişlerin düzenlenmesi ve ciddi denetim getirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

Çok ciddi yazılımlarla ülkeye girişlerin daha kontrollü yapılması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Öztürkler, komite çalışmalarına katkı koyanlara ve ana muhalefet partisindeki arkadaşlarının yaptığı önerilerle düzeltmeye gittiklerinden dolayı herkese teşekkür etti.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Yasemin Öztürk söz konusu Yasa başvuruları ile ilgili şunları söyledi:

“Yasa Tasarısı’nın kapsamı içerisinde olan ve hali hazırda yurtiçinde olan kişiler, muhaceretin gerekli web sayfasına başvurarak 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek bu Yasa’dan yararlanabilecekler. Yurtdışında olup da cezaya düşmüş kişiler ise gerekli temsilciliklere başvuru yaparak kendilerine olumlu cevap gelmesi durumunda, yine 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek Yasa Tasarısı’nın getireceği muhaceret affından yararlanabilecekler. İlaveten, bu kişiler eğer kaçağa düştükten sonra devlet tarafından ihraç edildiler ise devletin ödediği uçak, gemi, vb. bilet ücretlerini de ödeyerek bu Yasa’dan yararlanabilecekler.”

Öztürk, ayrıca, “cezaya düşen pek çok kişinin aileleri de aftan yararlanabilecek. Bu kişilerin 25 yaşından küçük çocukları, 18 yaşından büyük engelli çocukları da ailelerinin ödediği harçlar ile birlikte aftan yararlanabilecek” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner6