banner26

Türkiye, depresyonda Avrupa birincisi

Türkiye 12.10.2021, 18:41
56
Türkiye, depresyonda Avrupa birincisi
banner32

Türkiye, Kovid-19 salgınında depresyon ve anksiyete vaka artışında Avrupa’da ilk sırada yer aldı.

Avustralya’daki Queensland ile ABD’Deki Washington üniversitelerinin yaptığı ortak araştırmada, Kovid-19 pandemi nedeniyle dünya genelinde depresyon vakalarını yüzde 26, kaygı bozukluğu vakalarının ise yüzde 28 civarında arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, küresel koronavirüs salgınının ilk yılında dünya genelinde depresyon ve anksiyete vakalarının dörtte bir oranında arttı tespit edildi. Araştırmanın, tıp dergisi The Lancet’ta Cumartesi günü yayımlanan sonuçlarına göre, 2020’de dünya genelinde salgın ile bağlantılı olarak 52 milyon kişinin depresyon, 76 milyon kişinin de kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan anksiyete geçirdiği öngörüldü. 204 ülkede yaş ve cinsiyet gruplarının pandemiden en kadar olumsuz etkilendiğinin incelendiği araştırma, majör depresif bozukluklar ve anksiyete sorunları konusunda yapılan ilk çalışma özelliği taşıyor.

İRAN, PERU, ŞİLİ...

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye, Kovid-19 kaynaklı depresyon ve anksiyete vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer aldı. Türkiye, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde bu oran depresif bozukluklarda yüzde 38.7, anksiyete bozukluklarında ise yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi.

Araştırmaya göre Türkiye’nin yanı sıra depresyon vakalarının en fazla arttığı ülkeler İran, Arjantin, Meksika, Peru, Şili, Güney Afrika, İran, Mısır ve Pakistan olarak gösterildi. Araştırmanın baş yazarlarından Avustralya Queensland Akıl Sağlığı Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Damien Santomauro, “Bu durum sağlık sistemini acilen güçlendirmeyi gerektiriyor” dedi. Araştırmanın ortak yazarlarından Alize Ferrari, “Pandemi akıl sağlığını etkileyen sosyal faktörlerin gün yüzüne çıkmasına neden oldu” değerlendirmesi yaptı.

banner36
Yorumlar (0)
banner6