banner26

Dünya üzerinde kaç karınca var?

Yaşam 23.09.2022, 15:58
296
Dünya üzerinde kaç karınca var?
banner32

Dünyada tam olarak kaç karıncanın yaşadığını hiç merak ettiniz mi? Muhtemelen hayır, ama bu kesinlikle merak edeceğiniz bir soru.

Yeni yapılan bir araştırmanın bu soruya yaklaşık bir cevabı var. Araştırmacılar, gezegenimizin yaklaşık 20 katrilyon karınca barındırdığını tahmin ediyor. Sayısal biçimde ifade etmek gerekirse: 20.000.000.000.000.000 (20 ve 15 sıfır).

Araştırmacılar ayrıca, dünyadaki karıncaların toplu olarak yaklaşık 12 milyon ton kuru karbon oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu, dünyadaki tüm yabani kuşların ve vahşi memelilerin toplam kütlesini aşıyor. Aynı zamanda, insanların toplam ağırlığının yaklaşık beşte birine eşit.

Karınca sayılarını ve kütlesini tahmin etmek, endişe verici çevresel değişiklikler sırasında karınca popülasyonlarını izlemek için önemli bir temel sağlar.

DÜNYA’DAKİ KARINCALARINI SAYMAK

15.700’den fazla isimlendirilmiş karınca türü ve alt türü var ve daha birçoğu henüz bilim tarafından adlandırılmadı. Karıncaların yüksek düzeydeki sosyal organizasyonu, dünyadaki neredeyse tüm ekosistemleri ve bölgeleri kolonileştirmelerini sağladı.

Karıncaların şaşırtıcı bir şekilde her yerde bulunması, birçok doğa bilimciyi Dünya’daki tam sayılarını düşünmeye sevk etti. Ancak bunlar temelde tahminlerden oluşuyordu. Daha önce sistematik, kanıta dayalı tahminler yapılmamıştı.

Yeni araştırma, dünyanın dört bir yanından karınca uzmanları tarafından yürütülen 489 karınca popülasyonu çalışmasının bir analizini içeriyordu. Bu, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Rusça, Mandarin ve Portekizce gibi dillerdeki İngilizce olmayan edebiyatı da içeriyor.

Araştırma, ormanlar, çöller, çayırlar ve şehirler dahil olmak üzere tüm kıtaları ve büyük habitatları kapsıyor. Çalışmada, çukur tuzakları ve yaprak çöpü örnekleri gibi karıncaları toplamak ve saymak için standart yöntemler kullanıldı.

Bütün bunlardan yola çıkarak, Dünya’da yaklaşık 20 katrilyon karınca olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı, ihtiyatlı olmakla birlikte, önceki tahminlerden iki ila 20 kat daha yüksek.

banner36
Yorumlar (0)
banner6